Korinthkanalen...

Oj, redan morgon. Somnade sakta bort från Eginas discodunk. Vi hade ju varit igång i nästan ett dygns så vi sov gott. En härlig morgon och idag är planen att gå genom Korintkanalen. Förmodligen ett litet äventyr i sig. Vi får väl se…
Kastade loss strax efter sju och såklart började dagen med lite work-out. Ankaret hade fastnat i en annan kätting.Hur det nu kan gå till när vi är sist i hamn och vårt ankare borde ligga överst. Misstänker starkt att det finns en armada av grekiska huligangrodmän som i sin frustration över samhället dyker ner på nätterna i skydd av mörkret i hamnbassängerna och trasslar in gästernas kättingar, bara för att jävlas. Likt våra egna klottrare och vandaler hemma.

Det löste sig dock ganska enkelt så vi var snabbt iväg. Fin nordlig vind idag igen på strax under 10 m. En perfekt bidevind och kurs direkt mot Korintkanalens mynning. Ungefär halvvägs dog vinden helt till i princip stiltje. Mycket märkligt men det var bara att dra på motorn. Vi behövde ju ändå ladda våra batterier då vi inte hade landström i Egina. Efter en timme i stiltje började det plötslig blåsa igen. Nu låg den mellan 10-13 m/sek. ??? Precis så nära Korint att det inte var lönt att ta ut seglen. Nu skulle vi lägga till på den södra piren enligt instruktionerna i Greek Waters Pilot. Problemet var bara att vinden låg på rakt i sidan och kajen såg hård ut. Alla fendrar på samma sida och vi gled ”sakta” in mot den hårda kajen. På något sätt blev det riktigt bra och vi var lite förvånade själv. Till och med ryssarna i båten framför hade nog hoppats på lite mer dramatik än vad dom fick. Efter att ha blivit 150 Euro fattigare för kanalavgiften blev det en god lunch ombord och nu väntade vi bara på att vi skulle få gå iväg. Vi skulle vara stand-by 20 minuter efter det att jag var hos hamnvakten. Detta var GMT, Greek Maybe Time. Så det tog närmare en timma innan vi släpptes igenom. Vi som båt nr 1

Vi kunde planera hur vi skulle ta oss ur vår plats med så mycket vind i sidan och vi hade nu en plan. Full bogpropeller samtidigt lite back så vi fick ut bogen från kajen. Wow. Planen stämde och det gick hur lätt som helst. Även om det var ett litet stressmoment då vi bara är två ombord.
Ett lätt leende (skäms lite) ombord på My Elfri när dom kaxiga ryssarna inte lyckades lika bra. Dom var säkert 10 ombord som kunde bära av men trots det gick deras ankar in i kajen med ett brak.
Att gå igenom kanalen var en läcker upplevelse även om den var dyrare än flygbiljetten till Grekland. 50 meter höga bergsväggar och en kanal som bara var 25 meter bred. Det var på den tiden dom jobbade hårt…
Väl igenom kom vinden rejält igen. Låg runt 10 m och toppade 15. Däremellan stiltje igen. Konstigta vindar men vi anar att det beror på dom höga bergen runt om. Målet för dagen var en liten hamn vid namn Andikrion. Blåste fortfarande ca 12 när vi kom in i hamnen och fick ligga i lä bakom fyren. Längst ut på piren. Det visade sig att det var hamnens bästa plats. Förhållande vis lugnt. Tyvärr så saknades el o vatten för det skulle vara trevligt att spola av båten. Den är helt vit av allt saltet.

Dagens etapp blev dryg 50 NM och vi var rätt nöjda då vi gick till kojs efter middag på stan. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-