Primosten...

Vaknade såklart onödigt tidigt. En kombination av tidig kväll och av oväsen. Getterna som hade hägnats in 25 meter från båten gjorde sitt bästa för att vi inte skulle få sova länge. Som sann djurvän var man på väg flera gånger då man kunde misstänka både misshandel eller grav hunger. Det visade sig att det ”bara” var hunger efter en getflicka i andra hagen. Hon var verkligen vacker så man kunde ju inte klandra honom.
Solen hade inte kommit över bergen än och det var ganska svalt både i båten men även utanför. Underbart när väl solen klättrar över kanten och sakta värmer en. Man blir lite religiös eller nåt liknande.
Fingret i luften och det kändes som om dagens etapp skulle gå till Primosten eller Vodice. Vi skulle få en bra halvvind på 5 m/sek enligt apparna. Vi tuffade ur viken och satte segel. Annette fixade frukost under tiden. Väl ute ur viken så friskade det till ordentligt. Vi fick en frisk vind på 8-9 m/sek och drog iväg ganska bra. Låg mellan 7-9 knop och forsade fram medan vi käkade frukost inne i salongen. Lite svalt på havet men skönt inomhus.
Annette hittade sen en lugn solig plats i ”sittbrunnen” och njöt medan jag trasslande mig fram mellan öarna. Vi närmade oss Primosten och fick gå för maskin den sista biten. Exakt rak motvind och kryssa gick bort idag. Väl i hamn blev vi lite förvånade. Endast dom lokala fiskarnas båtar låg i hamnen. Har aldrig sett Primostens hamn tom. Tvärtom så måste man komma in tidigt eller boka. Ja, jag vet att det är off-season men ändå.
Vi fick ringa hamnkaptenen som skickade en kille som hjälpte oss med tamparna. Dock mycket nöjda med tilläggning med 8 m/sek i sidan och inga båtar att tratta sig in emellan. Detta arbete kröntes välförtjänt med en Trava.
Hamnkaptenen förklarade att detta var sista dagen dom har öppet i år. Öppnar igen 1 april. Vi fick lite rabatt på hamnavgiften dagen till ära. Kostade 380 Kuna vilket motsvarar drygt 500 kr. Sist vi var här v 38 kostade det drygt 900 kronor.
Lunch ombord i solen och sen en promenad i en vad som kändes övergiven stad. Vi gick en tur till kyrkogården. Vi liksom föll in i den karavan som gick ditåt. Alla Helgons dag firas av Katolikerna den 1 november så idag pyntade man rejält på sina anhörigas gravar. Det blev en gripande stund på kyrkogården som ligger fantastiskt på en höjd med utsikt över öarna i mer än 180 graders vy. Vi hade själv en hel del att reflektera över från det senaste året.
Vi återkom till verkligheten genom att besöka Konzum med z i stan. Vi lever ju i allra högsta grad och mat måste vi ju ha. På väg hem fick vi en underbar solnedgång där solens strålar värmde ända in i kaklet.
Lite sällskap fick vi till slut i hamnen. En Oceanis 35 och en mostermotorbåt på säkert 100 fot.
Middag intogs på en av dom två restaurangerna på kajen. Fortuna hade turen att få oss som gäster och som tack försökte övriga gäster röka ut oss. Sedan förbudet i Sverige 2005 har man lite svårt att förstå att det är ok att röka på krogen. Av 25 gäster på restaurangen rökte minst 10 personer aktivt och resten nästan lika mycket. Det blev en snabb middag och sedan en härlig kväll i soffan i båten med go musik och en stilldrink.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-