Tillbaka till brottsplatsen...

Som vanligt tog vi en runda till fots för att kolla läget men också för att handla. 4-stjärniga hotellkomplex längst in i bukten och ett antal hotell och lägenheter på andra sidan stan, längs den fina strandpromenaden.
Det skulle vara lite skumt väder även idag. Möjligen skulle det blåsa upp till 10-13 m/sek fram på eftermiddagen.  Men det såg fint ut så kastade loss och gick norrut mot Opatija.
Tanken var att vi skulle besöka stället som egentligen gjorde att vi blev förälskade i Kroatien men också att idéen om att segla i Medelhavet föddes.
Vi hade bilat ner med familjen tillsammans med Anna, Jörgen, Sissela, Victor och Fabian. Tror året var  2001 och vi blev helt betagna i landet. Trevliga människor, god mat, goda viner och på den tiden ganska billigt att leva. Vid ett tillfälle ankrade ett par segelbåtar upp utanför badstranden. Dom badade från båtarna, spelade musik och hade allmänt trevligt. Där låg vi på en strand som vi verkligen gillade men gräset är ju alltid grönare….
Vi tog känslan med oss hem och smakade på detta med båtliv i Kroatien. Blev en hel del research under vintern och intresset svalnade inte utan bara växte.
Året efter återkom vi till orten vi hade varit på, Moscenicka Draga. Vi gillade även då vad vi upplevde och segelbåtarna utanför badstranden kom och gick. Nej, nästa år är det vi som seglar i Kroatien blev slutsatsen efter den semestern. Därefter hyrde vi båt ett antal år och 2009 investerade vi i My Elfri 1. En Bavaria 40 som vi planerade ta hem till Sverige efter charterperioden. Men så blev det som sagt inte. Nu är vi inne på tredje My Elfri och kan egentligen inte tänka oss annan semester just nu.
Vi har nog vid det här laget seglat mellan 60-70 veckor totalt i Medelhavet. I Grekland med ME 1, Turkiet med ME 2 och nu i Kroatien med My Elfri 3. Kan ärligt inte riktigt sätta fingret på vilket seglingsområde som är bäst. Alla ställen har något. Varför välja?
Hur som helst var det kul att återse ”brottsplatsen” igen.
Vi tog dingen in för att gå en runda och kolla ifall vi kände igen oss och det gjorde vi ju. Det hade hänt mycket. Den griffeltavla som informerade om luft- och vattentemperatur hade nu blivit en digital skylt. Man hade även lagt till UV-faktorn som idag låg på 5 eftersom det var lite molnigt. Lite nya hus och hotellet Marina hade förfallit ytterligare. Annette minns med fasa att våra handdukar fick rostfläckar när vi torkade dom på deras rostiga balkongräcken. Dom såg rostigare ut nu, tyvärr.
Men min barberare fanns kvar eller så var det barnbarnet till honom som tagit över. Hur som helt låg det på samma ställe. Har en ovana att vilja raka mig på gammalt sätt när tillfälle ges. Blir nog en rakning efter lunch.
Vi satte oss på en av de nya uteserveringarna längs stranden. Vi fick menyn men det tog lång tid innan någon gjorde en insats att ta vår beställning. Undertiden vände vinden och ökade rejält. Precis som man förutsätt men vi inte riktigt trodde på. Dåligt omdöme ja jag vet.. Vi struntade i lunchen och tog istället dingen ut till båten. Då hade det friskat på ytterligare och vi svajade mot ett antal småbåtar. Förmodligen draggade ankaret också så vi var rädda att trassla in oss i någon av alla bojar som låg i viken.
Vi drog rakt ut mot vinden som ökade raskt till 13 m/sek. Ingen fara utan bara obekvämt i krabb sjö. Vi satte genua för att få lite stadga i båten och styrde österut mot Cres/Krek vilket som nu blev bäst. Det kändes som att Cres hade för få ställen att gå till medan Krk hade ett antal. Ett antal helt värdelösa visade det sig. Små hamnar för lokala båtar, färjehamnar och utsatta pirar. Vi hittade till slut Krk stad eller Marina Punat. Punat kändes som en större marina och det är inte det vi är ute efter. Får vi en plats i Krk stad är vi nöjda. Vi tuffade in i hamnen vid 6-tiden och hoppades på någon reaktion från land, men icke. Hamnen var inte stor men vid flytbryggan låg bara lokala båtar och ingen plats ledig och vid stadskajen låg utfärdsbåtar och ubåtar med glasbotten. Dock hittade vi en plats som skulle passa oss även om vi inte för en sekund skulle tro att vi fick ligga där. Men vi har lärt oss att testa och då kommer folk och berättar var vi får eller inte får ligga. Mycket riktigt dök en kille på mountainbike upp och förklarade att vi fick ligga utanpå piren. Helt ok.
Mycket trevligt bemötande av den nytillträdde hamnkaptenen, Goran som var ytterst hjälpsam. Det verkade som om hela stan hade samlats på piren för att kolla oss lägga till. Kul och utmamanande…..
Middag på en ok restaurang men behållningen var drinken efter maten som intogs på en liten mysig bar bland gränderna på gamla stan.  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-