Sammanfattning av seglingen i Thailand...

Då har vi checkat ut Ariel i Haven Yacht Marina. För första gången på 14 dagar fick vi nu landström och kunde köra air-condition utan vår generator med jordfel. Härligt att ha svalt i båten utan att steppa för det killar under fötterna. Det blev en noggrann utcheck då vi hade lite skador. Dels från incidenten med longtailen i Koh Muk men även historien i Chalong med dykbåten som vi svingade i på natten. En del saker uppfattade man som normalt som lite böjda rör på pushpit etc. Men att det var vatteninträngning i ena skrovet skyllde man på att vi fått en lina i propellern. Det var ju inte bara en gång utan havet är skrämmande skitigt med linor, tampar och gamla fiskenät som vi lyckats trassla oss in i. I värsta fall får man lyfta båten och byta packningar till propelleraxeln. Vi får väl se vad denna nota slutar på. På tal om skräp i vattnet så är det en av dom saker som oroade oss mest. Man kom rakt in i stora stråk med mög som flöt. Fick berättat att under sydvästmonsunen så kommer all denna skit naturligtvis från sydväst och det innebär i princip hur lång bort som helst. Närmsta land i den riktningen är Madagaskar 6-700 mil bort. Så det är mycket grejor som slängs ifrån båtar och länder som inte bryr sig som låter skiten flyta iväg och då hamnar mycket i bukten söder och öster om Phuket. Dock så vänder vinden och med tidvattnets hjälp så försvinner all skit ut åt samma håll som det kom ifrån. En klen tröst för nästa år som kommer väl samma skräp tillbaka och då har man även skitat ner ytterligare så problemet lär växa.
När det gäller vädret så tycker vi att det är bättre än vi hoppats på. Varmt, mycket sol men för lite vind. Dessutom kommer den Haze som brandröken från Indonesiens bönder som olagligt bränner ner regnskog för att kunna få mark att odla på. Detta år har problemet varit större än tidigare och ohälsosamma halter farliga ämnen i luften har rapporterats. I Singapore är problemen ännu större med Hazen så vi får se om vi väljer att åka dit som planerat. Vi har koll på dom officiella sidorna som rapporterar och tar beslut efter det.
När det gäller seglingsvatten är det ju helt magiskt. Vackra scenerier, varmt och skönt vatten. Grönt grumligt vatten i Phagna Bay och inte speciellt inbjudande att bada i medan vattnet söder om Phuket är kristallklart och massor med färgglada fiskar att snorkla bland. Helt annat än i medelhavet.
Det finns inga marinor så det är att ligga på svaj som gäller. Det finns lite bojar utlagda men den allmänna hållningen är att inte lita på dom. Några få ser nya ut så dom vågade vi använda. Det knepiga var tidvattnet som slog på nära tre meter som mest. Lite ovant att räkna med detta även om det finns bra appar. Alltid lite krångel också när man la dingen på stranden. Hur långt upp skall man dra upp den utan att havet tar den? Det finns inte heller många ställen som har bryggor utan det är stränderna som gäller.
Man lever mycket billigt i Thailand. En lunch eller middag iland kostar mellan  100 – 200 kr per person. Skenar man iväg riktigt på en 5 stjärnig resort med fördrink, skaldjursfrossa eller liknande med vin, dessert, kaffe och avec så hamnar priset på ca 5-600 kr per person.
Vin är dyrt både i butiker och på restauranger men det finns bra vin att tillgå.
Man måste också bunkra upp ordentligt med dricka och grejor till frukost i butiker när tillfälle bjuds. Inte överallt man kan handla. Ofta kan man äta lunch och middag iland.
 Sammanfattningsvis tycker vi att det var en trevlig upplevelse att segla här. Kommer gärna igen och man behöver inte vara rädd att komma som vi i lågsäsong. Bra väder, mindre folk och det lär även vara billigare att leva nu. 
Båtarna håller inte samma skick som i tex Turkiet eller Kroatien. Kändes lite som man hyrde en privat båt med defekter som normalt Navigare hade fixat som kärvande skjutdörr, inget fungerande lås, dåligt nät mellan skroven föröver och ett ankarspel där säkringen löste ut vid varje ankarlyft.
Renhet på skrov och segel hade också mer att önska.
Kort sagt: Vi tycker alla borde testa att segla här några veckor som omväxling till medelhavet vid tillfälle. Same, same but different. Väldigt different….
Nu checkar vi in på Hilton i Karon för några dagar vid poolen och sedan vidare till Singapore...
Tack för du följt med på resan....

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-