En heldag i Zadar...

När vi vaknade hade Yvonne och Andreas smugit ur båten. Otroligt att man inte hört dom för det är i princip omöjligt att vara ljudlös ombord. För oss som var kvar blev det en härlig dag i Zadars gamla stad. Kul att se hur kroaterna firade lördag. Finklädda begav dom sig till stan och satt på café och umgicks med vänner och bekanta. Besök vid sevärdheten Havsorgeln. Trevlig och rofylld plats där vågornas rörelse fick ljud ur hål i kajen. Lite som valsång. Hittade även en solcellsinstallation på samma plats.
En hälsning till solen.
Fick klippa lite från Wikipedia för jag fattade inte helt.
Hälsning till Solen består av trehundra flerskiktiga glasplattor placerade på samma nivå med den stenbelagda hamnen. I glasplattorna finns solpaneler som under dagen absorberar solljus som omvandlas till energi och som vid mörkrets inbrott återges som ljus.
Installationen föreställer solsystemet och den centrala delen av objektet utgörs av en cirkel som har en diameter på 22 meter och föreställer solen. Solen och planeternas storlek (men inte avståndet dem emellan) är proportionellt.
I den förkromade ramen kring solen är flera helgonnamn ingraverade. På Zadar-halvön finns det eller har tidigare funnits kyrkor som varit tillägnade och uppkallade efter dessa helgon.
Så det så….
Både lunch och middag intog i gamla stan. Som vanligt mycket gott. God mat och goda viner i Kroatien.
Även denna kväll var det avsked då Nettan och Tomas skall upp i ottan och flyga hem.
Gonatt och tack för en trevlig tid tillsammans på My Elfri.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-