Mot Korintkanalen...

Beslut togs att vi skulle gå kl 6 och så blev det. Sakta började det ljusna men de blev till att gå för lanternor en halvtimme för att inte bryta mot regelverket. Som i och för sig inte verkade gälla grekiska fiskare för dom körde svart. Annette fixade varsin kopp kaffe och så tuffade vi sakta mot soluppgången. Magiskt att sitta tyst med den man valt att leva sitt liv med och se naturen köra sin show och bara njuta. Och dessutom med en kopp Zoegas i handen. Vad kan man mer begära?
Som en glödande komet kom solen upp bakom Atens berg och himlen praktisk taget exploderade i orange och guld. Coolt… Och man känner en viss ödmjukhet. Och tacksamhet.
Sakta men säkert närmade vi nu oss östra mynningen av kanalen där man betalar avgift och stämplar in sina papper. Man behöver egentligen inte ropa upp kontrolltornet via WHF men har jag nu lagt pengar på whf-kursen så skall jag få användning av den. Vi fick tillstånd att lägga till vid kajen och jag traskade upp till kontoret. 1732 kr kostade kalaset. Enkel resa. Nu var man inte riktigt lika ödmjuk och tacksam. Men det kostar att ligga på topp och att åka igenom världens dyraste kanal. Priset hade gått upp 20 % men grekerna behöver all hjälp dom kan få så…
Tillbaka i båten blev vi direkt uppkallade att passera omedelbart. Normalt sett och vad man läst så kan man få bli liggande i 3-4 timmar för att få passera. Men idag har vi tur. I alla fall just nu.
En tänkvärd resa genom kanalen med vetskapen om att 6000 slavar stått för jobbet och grävt kanalen för hand. Åtminstone till en början. Kanalbygget påbörjades år 67 e Kristus och invigdes 1893. Och så är vi upprörda att tunneln i Hallandsåsen är försenat.
Väl igenom fick vi som planerat vinden rakt i snudan så det blev till att kryssa. En fin vind på 6-7 m/sek höll sig i några timmar innan den dog ut helt. Det blev till att sitta på däck och njuta med ett glas vitt i brassestolen.
Kom där på att vi måste investera i en ytterligare fjärrkontroll. Det skulle vara bra att kunna justera kursen på autopiloten från stolen på fördäck….

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-