Till Vela Luka....

Söndag och vilodag!
Molnen låg tunga och det stänkte lite lätt. Vi sjösatte dingen och tuffade in för att handla lite på Konzum. Jag föreslog att vi skulle stanna till hos vår catamarangranne med dansk flag och kolla om dom behövde ha nåt i affären. Med två små barn och i detta blåsiga och regniga väder hade jag inte varit bekväm och sätta dom i dingen,då hade jag själv uppskattat om nån knackade på, men deras dinge var borta. 
Ytterst i hamnen låg lillasyster MyElfri II, konstigt men kul när vi dyker upp på samma ställe. Ganska kul att vi kan följa henne på vår AIS, ett transpondersystem som gör det möjligt att följa båtar, deras rörelse, identitet, etc.
Vi hinner bara fästa dingen så öppnar hela himlen sig och det bara vräker ner och det blåser upp rejält. Det blev en snabb tur in i affären och handla det vi behövde. Hade tänkt en längre utflykt på ön men vi vågade inte lämna vår båt för länge utan uppsikt. Inte så kul att komma tillbaka och ankaret släppt. Vi kunde se på skärmen hur båten hade rört sig och hur ankaret sitter. 50 m kätting och det satt fast bra på botten, men man vet ju aldrig. Vi har en kompis vars ankare hade släppt och båten glidit iväg och det vill man inte vara med om.
Det blev en lugn dag med nya korsord och böcker. Vi hade tänkt oss en middag på kvällen i gamla stan men när det fortsatte att vräka ner kändes det mest bekvämt att stanna kvar i båten. Vi har ju mat, värme och varandra så det går ju ingen nöd på oss precis.
Måndag.
Idag var planen att vi skulle segla till Vela Luka, på samma ö, men en större hamn och om det skulle fortsätta regna kanske vi skulle hyra en bil. 
Inga stora vågor men vinden i nacken, så upp med code-zero. Jag brukar sällan bli sjösjuk men kände att det kröp på. Jag botade det med att lägga mig på soffan och blunda och lyssna på ett kapitel på ljudboken. Jag somnade till och vaknade när Bengt satte fendrar och hamn i sikte. En stor envis segelbåt försökte gasa på och köra om oss men tji fick han. Det såg fullt ut i hamnen på kajen men en del bojar som man kan förankra i. Där fanns en enda plats på kajen mitt i smeten där vi kunde ligga långsides. Vi siktade på den och hoppades få lov att ligga där. Vi hade inte haft landström och tankat vatten på några dagar så vi ville helst ligga vid kaj. Hamnkaptenen kom och det var ok och vi betalade nöjt 500kuna= 750 kr för den perfekta platsen. Det såg ganska roligt ut med vår båt som är 12x7 m ligger bland alla fiskebåtar. Har ett dåligt minne från denna hamn då vi för några år sedan blev tvungna att åka till sjukhuset efter jag blivit stucken av en sjöborre i foten när jag snorklade. 
En promenad i stan och lite rekande efter en bra restaurang för kvällen. Vi satte oss på en bar och kollade på när fler båtar kom in och försökte finna en plats att ligga på. 
Vi konstaterade att det gäller att gå upp i tid om man ska få en bra plats i hamn för kvällen. 
Nu hade solen tittat fram och en det blev en härlig em i sittbrunnen med en kall GT. 
På kvällen en go middag och en liden glass som dessert på stans bästa glasshak som råkade ligga framför vår båt! 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-