Code-0 och Lastovo...

En underbar morgon i Korcula. Hela besättningen var på benen tidigt och gick sina rundor i stan. Planen för dagen är att gå till Lastovo. En pärla i vårt tycke. Det var lite som plocke-pinn när man skall lämna Korcula hamn. Något måste hända längre ut på piren för att det skall hända något längre in. Katamaranen innanför oss ville gå och det kan han ju få göra. Innebär att vi senare för lite större manöverområde när vi skall gå ut. Tricket med att låta lovartsförtöjningen mot kaj sitta kvar till sist är oslagbart. Man har helt andra möjligheter att få kontroll över läget. Och kunna ta det lugnt. Tack Anders Svedberg.
Vi fick en lugn slör på 4-5 m/sek och jag kunde inte låta bli att sätta code-0. Det blev mycket provisoriskt då en del delar inte är på plats men det gick hjälpligt. Verkligen kul och jag kan verkligen se glädjen med detta segel framöver. Gjorde några knops bättre fart.Vi försökte oss på något badstopp vid öarna öster om Lastovo men det var både trångt och vi draggade på två försök. Så vi drog in till Skrivena Luka på sydsidan av Lastovo. Vi droppade ankare längst in i viken och njöt av vår lunch. Kom efterhand på att viken var mysig och vi skulle kunna stanna här över natten. Det fanns en brygga och man kunde skymta några restauranger i land också. En del båtar hade kommit in men det fanns plats för många till. Men vi kör dit nu så är det gjort, tänkte vi. Vi backade till där vi tyckte vi skulle ligga bra men då hade bryggkillen en annan uppfattning. Bryggan var en flytbrygga med en liten bro som delning. Killen ville ha ena skrovet på bryggan som låg närmast land och då hamnade vår landgång mitt i skarven på bryggorna eller rättare sagt rakt i räcket på den lilla bron. Så att komma iland så måste vi klättra över ett räcke. Det hjälpte inte att vi bad om att få ligga med hela båten på samma brygga och för honom hade det varit lätt att lägga en enskrovsbåt innanför. Men icke. Han förklarade att det var inte vad jag ville som gällde utan vad han bestämde. Även om det var fel. Jag surnade till och tackade för visat intresse och drog. Måste komma ihåg att träna på min kompromissvilja när jag kommer hem.
Vi gick istället in till Hotel Solitudo vid Mall Lago. Hade läst att man inte skulle äta på hotellet utan vi bokade på den lilla Konoban intill. Det blev verkligt god mat men servicen hade mer att ge. Dom var alldeles för underbemannade så om du skall dit så gå inte dit vrålhungrig.
Jag hade tidigare i Korcula varit oförsiktig och glömt hur smidig jag är och ”förstört” ryggen. Skulle ta ett älgakliv med dålig balans och med famnen full av vattenslang. Skulle dessutom spara tid genom att ta slangen på motsvarande sida där landgången låg. Vansinnigt korkat såhär i efterhand. Blev tidig i säng med värktabletter för skepparen medan övriga i besättningen hade det kul i ”sittbrunnen”

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-