Äntligen lämnade vi kajen..

Idag planerades det att vi skulle ut från hamnen! Äntligen!
Efter frukost hade vi genomgång på hur motorn fungerar. Problemet med detta är ju att jag inte vet vad delarna heter på svenska så det var lite problem att förstå det hela..
sedan tog vi våra böcker och satte oss där ute i sittbrunnen för att ha en genomgång på alla stegen när man lägger till, vem som gör vad, när man gör vad och olika sätt att lägga till. Äntligen något jag kände till!
Till lunch hämtade vi pizza innan vi gav oss ut på havet.
Skippern skulle visa hur han skulle gjort om han var själv när han gick ut från hamnen. Väldigt kul att se när en så erfaren seglare gör något sånt! Lugnt och sansat och även fast det gick lite snett och han gick på en del mooringlinor så stressade han inte upp sig. Han menade på att det ibland kunde hjälpa en att komma ut, som att man studsade tillbaka för att hämta ny fart och riktning. Det är inte riktigt den erfarenheten jag har med att gå på mooringlinor.
När vi väl kommit ut övade vi på att lägga till mot en pir, då man inte hade någon assistans vid kajen. Vi skulle lägga till med aktern mot piren när vi hade vinden från styrbord sida och endast använda en tamp. Spännande att se hur båten kan räta upp sig när man då tar rodret helt åt höger. Detta gjordes ca 8-10 gånger för att man verkligen skulle få se hur det skulle göras. Bra tyckte jag!
Efter det övade vi på att lägga oss med långsidan mot en kaj. Där fick vi öva flera gånger på att hoppa iland med akterlinan och linan i fören. Detta gjorde vi minst lika många gånger!
Vi gjorde en perfekt tilläggning i ett spegelblankt vatten när vi gick in i hamnen igen. Jag var personen som skulle hoppa iland med den ena tampen, göra fast och sen ta upp mooringlinan.
Nu i början är det Skippern som kör båten just för att vi ska lära oss allting annat först, längtar till jag själv får lägga till!
När vi fyllt på med vatten och kopplat in elen gick jag och tog en dusch och sen la jag mig i min hytt och läste VHF-boken. Eftersom jag har valt att utöver international bareboat skipper, även ta VHF-certifikat får jag läsa det själv vid sidan av. Om jag inte har det intyget får jag inte hyra båt i Kroatien, och då känns allt annat irrelevant faktiskt, så det är lila bra att göra det när jag ändå är igång.
Kvällen avslutades med kyckling och potatis i rosmarin plockat från kajen, så gott!

-